Om Maria

Vem är Maria?


Dedikerad röst tekniker och "voice cross over-training" specialist. (Hjälper klassiska sångare och populärmusikaliska sångare att hitta sin röst i en helt annan genre). Jag arbetar delvis som sångpedagog vid Kungliga Musikghögskolan i Stockholm på lärarprogrammet och BUS Academy, Stockholm och utbildar barn och ungdomskörledare.  Där är mitt uppdrag att utbilda framtidens musiklärare och banr/ungdomskörledare i röstteknik för egen del och för att guida kommande elever och deltagare i körer.


Jag har varit anställd under många år på Balettakademien Göteborg, där jag utbildade blivande professionella musikalartister under deras treåriga yrkesutbildning. Jag jobbade målmedvetet och envist med att träna dem att kunna sjunga inom en genre som kräver enorm flexibilitet. 

En musikalartist behöver kunna behärska många olika stilar inom populärmusiken, likväl som de behöver ha tillgång till den klassiska rösten.

Mitt arbete är att förbereda dem genom att från ett funktionellt röstträningsperspektiv ge dem en flexibel, stark och omfångsrik teknik som kan göra att de inte bara "överlever" men faktiskt växer som artister på den professionella scenen.


Jag driver också en stor privat sångstudio där jag jobbar med professionella operasångare, musikalartister, kyrkomusiker, skådespelare, amatörsångare och som körinspiratör.

Mina fortbildningar för sångare och sångpedagoger är mycket uppskattade. Tydliga förklaringar till varför vi ska observera och korrigera vissa sångbeteenden och uppmuntra andra för tillväxt.

Jag förevisar tryggt i alla ljudkvaliteter utom extremen Growl- det finns andra som behärskar just de ljuden och kan beskriva dem bättre än vad jag kan.


Vidare arbetar jag med individer med röstproblem som kommer på rekommendation av sin foniater, eller logoped när rösten är färdigbehandlad medicinskt men fortfarande inte fungerar optimalt när de vill sjunga. 


 Jag har en Master's Degree in Voice Pedagogy with a minor concentration in Speech Language Pathologies från University of North Texas. Jag har mångårig vidareutbildning med världsberömda aktiva sångpedagoger som David L Jones (Swedish-Italian School of Singing) and Jeanie LoVetri (Somatic Voicework, populärmusikaliska genrer) samt vidare träning i Spanien med Carmen Bustamante  och Francesca Roig inom den spanska Bel canto traditionen.

Akustisk sångtekniksfortbildning har jag genom New England Conservatorys sommarprogram som hålls av ledande pedagoger inom området. Ken Bozeman, Ian Howell och Chadley Ballantyne.


Jag har också flera års studier inom teater och utmanade mig själv att köra Stand-up, något jag haft stor glädje av vid scenpresentationer. En fil.kand i Företagsekonomi och Världspolitik från Uppsala Universitet finns också med i bagaget samt universitetsstudier i alla naturvetenskapliga ämnen.


Jag är hängiven mitt arbete att träna och hjälpa sångare att nå sin bästa potential. Det bygger på min egen frustration att trots talang och hårt arbete ändå inte nå de framgångar och den sångliga trygghet som jag borde uppnått.  Inte förrän jag mötte min nuvarande lärare David L Jones som faktiskt lyssnade till MITT instrument och inte till min träning. Då kunde min resa börja på riktigt till att bli den Alt med bra höjd som jag en gång började som. Min förmåga att sjunga tillräckligt bra i sopranläget räckte till att "lura" många välrenommerade lärare och gör det än i dag. Min röst växlar i sina register som en Alt och där har jag mina vackraste klassiska toner. 


Min egen sångresa guidar mig i allt jag gör. Jag lägger mycket tid till att fundera kring de olika sångare jag arbetar med. Att hitta rätt övningar för att träna rösten till att bli det bästa den kan bli. Att observera både det jag hör och det jag ser för att komma med kvalificerade förslag (och gissningar eftersom vi ändå inte har svaren på vad som egentligen sker). Att med stort hjärta och tydliga instruktioner tjäna den sångare som söker min hjälp. 


Jag kan inte lära någon att sjunga- det gör du genom eget arbete - men jag kan guida dig väl på vägen till dina upptäckter.OM Maria