MLK_logo_final_CMYK.jpg

Sång och röstlektioner

Hem
Om Maria
Lyssna på Maria och boka ditt event
Sång och röstundervisning
Var finns jag?
Klienters kommentarer
Länkar
Frågor och Svar
St Lucia i Atlanta
Artiklar och bilder med Maria
Kontakta Maria

Vad kan du förvänta dig av en sånglektion?

Eftersom varje sångare är unik, är varje lektion anpassad till den enskilde sångaren. Vi börjar med uppvärmningsövningar som ska hjälpa till att balansera röstmuskulaturen och göra den redo för att arbeta. Sedan arbetar vi med den musik som du sjunger, först en genomsjungning och sedan på de områden som kan behöva extra stöd och hjälp. Vi jobbar med stil, interpretation, rörelse. Kanske blir det lite musikteori och historia när det behövs. 
Varje elev uppmuntras att ta med musik som de vill sjunga och arbeta med, jag kommer också att föreslå repertoire som matchar sångarens förmåga i stil och karaktär. Noter i den tonart som passar dig bäst är av stor hjälp eftersom jag inte kan transponera direkt från noterna. Har dock ett elektriskt piano som kan göra jobbet åt mig just för ögonblicket. Det finns också andra musiker som kan notera om musiken mot betalning om det behövs. 

Ta gärna med dig något att spela in på, iPod och iPhone har möjligheter, det finns också andra fantastiska digitala inspelare som jag uppmuntrar. Att videofilma ditt arbete går också bra, ta med din kamera och vi riggar upp den åt dig. 

Vad kan du förvänta dig av en röstlektion?

Det beror helt på vilka behov du har?  Du kan komma för att få hjälp med din röstkvalitet, för att hitta vägar att inte slita hårt på rösten när du talar mycket, t.ex lärare eller om du talar mycket i telefonen. Du kanske behöver stöd och träning i presentationsteknik, att hålla tal vid bröllop, att föreläsa och presentera vid event. Att känna sig trygg i sin röst och sin förmåga fångar publiken och DU som talare får en mycket bättre respons. Ditt behov kan vara av engångskaraktär, eller flera lektioner för att komma dit du vill. Vi arbetar tillsammans fram vad du behöver och vilken träning som kommer att ge dig det resultat du vill ha.

Jag kan också komma och arbeta med dig/er som en grupp på  arbetsplatsen som personalutbildning eller personalvårdande åtgärd.

Att öva!

Som med det mesta här i livet så är det övning som ger färdighet. Korrekt övning är det absolut viktigaste eftersom hjärnan har stor kapacitet att hålla fast vid det som man lärt sig fel. Lättare att lära rätt från början.  Vad betyder det då att öva sång?  Jag anser att en nybörjarsångare bör öva 15-20 minuter om dagen med rösten, uppvärmning och sång. Längre tid är lämpligt då man känner sig trygg i det man gör och kroppen har större ork. Sedan tillkommer en stund varje dag när man övar sig att tänka på sång och teknik, eftersom det vi gör är en fråga om både muskelkoordination och konst.  Att träna rösten och sången  genom tankens kraft är MYCKET effektivt.
En sångare är en vokal atlet oavsett musikstil, det behövs energi och mycket koordinerat arbete från kroppen för att maximera din sång, men belöningen är underbar!
Jag brukar säga att "Sjunga är inte för den late"!

Återbud
Om du inte kan komma till din lektion vill jag att du hör av dig 24 timmar innan, eftersom den tid du bokat hålls enbart för dig. Ibland blir man sjuk samma dag och då försöker vi boka om lektionen under veckan, men om du bara väljer att skippa din lektion är du betalningsansvarig för den tid du bokat.  Om jag behöver ställa in eller boka om kommer vi naturligtvis överens om när nästa lektion ska ske eller så återbetalar jag lektionen om du har förbetalt.

Funktionell röstteknik och artistisk framgång!

Det är accepterat att en idrottare tränar för att bli bättre i sin sport, bygga styrka och teknik. Med sången anses det istället som "fint" att inte har fått någon träning. En missuppfattning är att sångpedagogen "förstör" rösten, dvs tränar sångaren till att låta som en operasångare, något som inte passar den musik man sjunger. Kanske det var så tidigare, det finns säkert lärare som anser att en typ av sång är finare än en annan, men idag finns det så mycket kunskap om de olika stilarna från ett vetenskapligt perspektiv att en röstcoach/sångpedagog ska kunna hjälpa en sångare att sjunga funktionellt i den stil som sångaren vill ha. 
 
Mitt sätt att undervisa baseras på kroppens funktioner, muskelbalans och en förståelse att sångaren vill uppnå ett visst ljud. Sångaren och jag arbetar fram de verktyg som behövs för att sjunga i rätt stil, med en trygg bas i kroppens muskulatur. Om man är hes eller har ont efter att man sjungit så gör man fel, så enkelt är det!  Att hitta rätt väg med hjälp av en sång- och röstlärare är lika viktigt för den som vill vara en trygg och bra sångare som det är för golfaren att få hjälp med swingen. Vi arbetar med muskler och med musik, alltså kan det hjälpa sångaren att få tekniken och ett par öron och ögon som hör och ser helheten.

Vem undervisar jag?  
 
Operasångare/sångare med klassisk repertoar -Håll rösten i trim, fått tillgång till ett par öron som inte dömmer utan istället hjälper dig att balansera dina behov av träning och att hålla rösten i form och hälsa. Jag arbetar enligt gamla traditioner med en fast förankring i röstforskning, det som fungerar och ger dig både bärkraft och värme i rösten. Teknikarbete med din repertoar och förberedelser inför konserter och provsjungningar. Bredda dina sångkunskaper genom att lära dig "cross-over" teknik som kan göra att musikalteater, jazz och pop  låter "rätt".

Sångare av andra stilar (musikalteater, pop, rock, jazz, folkvisa, country m.m) - Lär dig tekniker att sjunga hälsosamt medan du behåller din stil och ditt sound. Jämna ut röstskarvar, hitta ditt andningsstöd, håll stämbanden friska, hitta din kraft och ditt omfång.


SkoleleverLär dig att sjunga med DIN RÖST, liten eller stor och utveckla dina möjligheter. Förbered dig för Talangjakter, skolshower, provsjungningar eller bara för att ha roligt med din egen röst.
 
Musikaldansare- Lär dig att använda din röst genom hela registret och låt den bli lika flexibel och jämn som din dans. Stärk dina röstskarvar och sjung med en mixad musikalröst.
 
Skådespelare - Använd din skådespelarröst och träna den till en flexibel sångröst som är tilltalande och användbar. Lär dig att hitta "karaktärsröster" på ett funktionellt sätt samtidigt som du är en ärlig rolltolkare. Förbered dig för provsjungningar.
 
Musikälskare och körsångare - Hitta din röst och sjung i de stilar som du gillar. Bli av med gamla ovanor som inte hjälper och bli stark i din förmåga att sjunga och framträda. Sjung lika bra utanför duschen som i den! Lär dig hur du ska använda din röst i kören utan att du går hem trött och hes efter en repetition.

Nybörjaren - Lär dig att sjunga rent, prova olika stilar för att hitta din röst, bli bekväm att sjunga tillsammans med vänner på fest, i en kör eller varför inte vid nästa Karaoketillfälle!

SJUNG för att du älskar det
och för att du vill uttrycka dig genom sången!